Läs mer om vackra Costa Blanca

Välkommen till Costa Blanca som betyder den vita kusten och har fått sitt namn då man förr kunde se många vita mandelträd blomma längs större delen av kusten. Costa Blanca idag erbjuder något för alla, tack vare sitt stora utbud av närliggande stränder, flertal sevärdheter, kultur, vackra landskap och ett erkänt rykte av att ha ett av de mest hälsosamma klimat i Europa med 320 soldagar om året och en medeltemperatur på 20 grader.


Torrevieja – för den som vill ha nära till allt.

Torrevieja är en av de mest kända orterna på Costa Blanca och är en mindre stad i provinsen Alicante i sydöstra Spanien och ligger belägen längs Medelhavskusten. Här bor cirka 102 000 invånare och många utländska besökare väljer att bo här under de kalla och mörka vintermånaderna i norra Europa. Tack vare den strida strömmen av skandinaver så har Torrevieja ett brett utbud av varor och aktiviteter som faller de flesta i smaken och är ett perfekt resmål både för barnfamiljer, ungdomar och pensionärer. Förutom härliga, närliggande stränder finns även ett vibrerande uteliv med många barer och restauranger.


Stränderna
I Torrevieja hittar du flera, mjuka sandstränder såsom Playa de los Naúfragos, Playa Los Locos, Playa del Cura samt strandpromenader där man kan flanera och sätta sig på någon av de många uteserveringarna.


Förutom stränder

Från Torreviejas hamn går det båtturer till den lilla ön Tabarca och här kan det vara mysigt att strosa runt i byn, snorkla och äta lunch vid en av restaurangerna.

I Torrevieja finns även Torre del Moro, som är ett vakttorn från 1400-talet samt en gammal järnvägsstation, en stor hamn och ett vackert casino från 1896. I hamnen finns en ubåt som numera är ett flytande museum.


Marknader

Torreviejas marknader har ett härligt utbud av frukt och grönt och mycket, mycket annat och marknaden inne i stan är öppen varje fredag och ligger på Avenida Delfina Viudes. En annan populär marknaden är den s.k. Citronmarknaden som ligger strax norr om Torrevieja i Guardamar och är öppen varje söndag och har man inte bil, så kan man lätt ta sig hit med taxi.


Shopping

Torrevieja har ett stort utbud av butiker, allt från mindre butiker till gallerior. Längs gatorna i Torrevieja så ligger kända internationella kedjor och lokala butiker tätt.

Habaneras Shopping Centre är en stor galleria, fullt med butiker av alla de slag och många kända internationella kedjor. Förutom dessa butiker så finns det även biograf, bowlingbana och en mängd olika restauranger och barer.


La Mata – för den badsugna

Strax norr om Torrevieja ligger La Mata, ett område med en en vidsträckt sandstrand som anses av många vara en av de bästa stränder i Spanien och i dess naturpark (Parque Natural de Las Lagunas de Torrevieja y La Mata) finner man även saltvattenslaguner och vackra parker med vandringsleder.


Los Dolses – för golfaren

Costa Blanca är fantastiskt för den som tycker om golf och här ligger golfbanorna tätt. Bor man i Los Dolses så är man bara ett stenkast från golfbanorna Villamartín och Campoamor men bara inom ett par mils avstånd finns många, många fler att välja mellan för den inbitne golfaren.

Los Dolses ligger även nära La Zenia som har en stor utomhusgalleria, Zenia Boulevard och som har det största utbudet butiker i södra Costa Blanca. Här finns dessutom många restauranger och barer. Väl värt ett besök!


Generell info


Öppettider

Tänk på att i Spanien så har man fortfarande stängt för siesta mellan 14.00 – 17.00. Mindre butiker, caféer och restauranger håller stängt för att sedan öppna inför kvällen igen. De stora galleriorna som Habaneras och Zenia Boulevard stänger inte, men det kan vara bra att komma ihåg att mycket kan vara stängt under denna tid, så man inte blir besviken. Bäst att ta seden dit man kommer och kanske passa på att ta en siesta när det är som varmast på dagen.


Mat

På Costa Blanca hittar du mat från hela världen men om du är nyfiken på att prova spanska specialiteter så är tapas ett utmärkt sätt att prova sig fram med. Tapas är plockmat och smårätter som man beställer in och delas utav hela sällskapet man är med i, istället för en enda huvudrätt per person. Typiska rätter för regionen är främst olika sorters fisk och skaldjur, men det finns något som passar alla. Dessa tapas kan man beställa på restauranger, caféer och barer eller vid någon av de många trevliga uteserveringar längs strandpromenaden.

På caféerna i stan kan man även prova på ”churros”, vilket är friterade degbitar som man strör socker på och som ofta serveras tillsammans med en kopp varm choklad.

Tänk på att de spanska restaurangerna har andra tider än vad vi nordeuropéer är vana vid. Lunchen i Spanien börjar inte förrän kl. 14.00, så om du vill ha lunch kl. 12.00 så kan många ställen fortfarande vara stängda. Restauranger med mer internationell karaktär brukar dock hålla öppna. Tänk även på att sena middagar är normen för spanjorer och det brukar vara tomt på de spanska restaurangerna fram till kl.21.00


Läs mer om vackra Costa Blanca